De puppy's zijn geboren. Superleuk maar je bent dan nog niet klaar :P
Jonge pups zijn zeer kwetsbaar voor ziektes. Daarom is het belangrijk om altijd hygiënisch te werken. Ook moet je de pups regelmatig controleren en zorgen dat ze niet ziek worden.
Hieronder staat een lijst met taken die je moet uitvoeren tot de pup op zoek gaat naar een nieuw huisje.
-
Net na de geboorte:
Het is belangrijk dat de pups snel droog gemaakt worden, droog ze af met een handdoek. Verder moeten ze onder de warmtelamp blijven liggen. Het nest moet een temperatuur van ongeveer 28 °C. Je kan de pups eventueel merken doormiddel van nagellak.
-
Eerste 2 weken na de geboorte:
De pups mogen niet te ver van de warmtelamp af komen te liggen, het is daarom belangrijk dat je de eerste week maximaal 3 uurtussen 2 controles in hebt zitten (ook ‘s nachts).
In de tweede week kan dit worden afgebouwd indien alles goed verloopt. De eerste weken zal de teef nog netjes de ontlasting van de pups opruimen ook zal ze met haar tong over het buikje van de pup likken om het ontlasten te stimuleren. De dekens moeten 1 a 2 keer per dag verschoond worden. Ook is het belangrijk dat de pups in de eerste 2 weken in de gaten worden houden of de pups voldoende drinken en groeien.
De pups moeten 2 keer per dag gewogen worden op een keukenweegschaaaltje. Het gewicht moet per pup duidelijk genoteerd worden. Het is belangrijk dat de pup groeit en zwaarder word. Als je ziet dat een pup niet goed aangekomen is leg je deze aan een ‘’goede’’ tepel. Dit zijn d achterste tepels bij de teef. De pups komen de eerste dag nog niet aan, maar ze mogen zeker niet afvallen. Als de pup niet aangekomen is of afgevallen is en na het laten drinken uit een goede tepel is het belangrijk om de dierenarts in te schakelen. Het gewicht van de pups moet na 1 week al verdubbeld zijn. Als er pups achterblijven moeten deze bijgevoerd worden. Hier is speciale aanmaakmelk voor die je bij dierenspeciaalzaken of de dierenarts kan halen.
De teef zal het nest nog niet veel willen verlaten, probeer haar enkel op tijd te laten plassen (ideaal zou zijn als ze zelf naar een plasplaats toe kan lopen).
-
Week 3 en 4:
Afhankelijk van hoe vaak de pups weg liggen van de warmtelamp kun je de bezoeken ‘s nachts afbouwen tot stoppen. Dit geldt ook voor het wegen, weeg ze zeker nog 3 keer per week zodat je in de gaten kan houden of ze nog steeds goed aankomen.
In deze week zal je de ontlasting van de pups moeten gaan opruimen omdat de teef dat niet meer kan. Ook zullen de pups het nest nu meer proberen te verlaten. Het is belangrijk dat je kranten in een gedeelte van het nest legt zodat de pups daar hun behoefte op kunnen gaan doen. Het nest moet 2 keer per dag worden schoongemaakt met een sopje en eventueel ontsmettingsmiddel en de kranten moeten zo vaak mogelijk worden vervangen.
Wanneer de teef minder gaat voeden of wanneer de pups onrustig blijven tussen de melkbeurten in is het belangrijk dat je gaat bijvoeren. Hiermee kun je starten in de 4e week. Je gebruikt lage schaaltjes, je maakt de melk aan met afgekoeld gekookt water (afkoelen tot lichaamstemperatuur). Op de verpakking van de aanmaakpoeder zal vermeld staan hoeveel ze mogen hebben.
Je begint met weinig zodat ze niet stoppen met drinken bij de moeder. Ook wanneer de teef het niet meer aanbied is het belangrijk om vol te houden want als de melkgift niet rustig word afgebouwd kan de teef melkklierontsteking krijgen.
-
Week 4 tot 8:
In deze periode maak je tijd voor ontmoetingen met nieuwe baasjes. Afhankelijk van hoeveel de moeder aan melk geeft voer je ze zelf melk bij. Tussen de 4 en de 5 weken kan je ook al beginnen met het geven van vaste voeding. Je kan ervoor kiezen om Brinta te geven zodat ze rustig kunnen wennen maar je kan ook al gelijk met geweekte brokjes proberen. Ze zullen het in het begin niet lekker vinden maar er snel aan wennen.
Je bouwt het aantal maaltijden per dag op tot je op 5 weken aan 4 voedingsbeurten per dag zit. Zorg dat je minimaal 1 schaaltje per 3 pups hebt. Er komt nu enige regelmaat in de aandachtsbesteding van de pups. Wanneer je ‘s ochtends op staat zul je eerst de oude kranten moeten opruimen en alles grondig schoon moeten maken, zorg dat je een bench of andere plek hebt waar je de pups tijdelijk in kunt zetten. Daarna kun je voederbeurt 1 geven, ze zullen door het eten heen lopen en er een kliederboel van maken. Vervolgens zullen ze gaan spelen (steeds langer) en hun ontlasting doen en gaan slapen. In deze tijd kun je het beste aanwezig blijven om steeds kranten te vervangen, enkel zo kun je er voor zorgen dat de pups enigszins schoon blijven. Bij de volgende voederbeurten haal je steeds de vuile kranten weg, wanneer je dit goed bij houd is het niet nodig meerdere keren per dag alles schoon te maken. Tussen de voederbeurten door is het belangrijk de pups te gaan socialiseren, ga er bijvoorbeeld een keer stofzuigen en klap er een keer een plastic zakje kapot. Het belangrijkste is dat je bij al deze handelingen heel zelfverzekerd en blij overkomt. De pups zullen dit als iets positiefs gaan ervaren en er bij de nieuwe eigenaar niet bang voor zijn. Eventueel kun je de pups ook af en toe in de bench zetten en meenemen in de auto, dit is ook goed voor de socialisatie. Daarnaast is het buitenspelen voor de pups helemaal het einde. Al deze zaken kosten veel tijd, maar die kun je gelukkig zelf indelen. Wanneer de pups het nest verlaten zal de teef op den duur door hebben dat er pups verdwijnen. Probeer dit daarom geleidelijk te doen, verspreidt het ophalen van de pups bij voorkeur over een paar weken.
- Ontworming en ontvlooiing: De pups en de teef moeten op 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd en ontvlooit worden.
- Enten en chippen: Op een leeftijd van 6 weken zullen de pups hun eerste enting behoren te krijgen. Deze eerste enting is tegen hondenziekte en parvo, dit zijn 2 virussen waar voor beide een herhaling nodig is. De volgende entingen zullen plaats moeten vinden rond de 9 en 12 weken. Indien pups het nest later dan 9 weken verlaten is het belangrijk dat ook deze enting gegeven wordt. Spreek dit duidelijk met de eigenaar af. Als fokker van een nest pups ben je verplicht de pups voor week 7 te chippen (sinds 1 april 2013). Daarnaast zul je de pups voor week 8 moeten registreren bij een databank, vraag de dierenarts hiervoor om uitleg.
- Nageltjes knippen: Het is een optie om op 2, 3 en 4 wekende nageltjes van de pups te knippen. De pups zullen tijdens het drinken met de pootjes op de buik van de moeder drukken, doordat de pups nog niet rondlopen zullen er scherpe puntjes aan de nageltjes zitten. Door slechts de puntjes eraf te knippen ontlast je de teef van een hoop ongemak rond de tepels. Daarnaast kunnen beschadigingen rond de tepels aanleiding geven tot melkklierontsteking.
Maak jouw eigen website met JouwWeb