In dit deel ga ik beschrijven hoe het fokken werkt van de loopsheid tot de bevalling.
Een nestje puppy's fokken is natuurlijk heel leuk maar er zit stiekem toch veel werk in en moet niet onderschat worden.
Loopsheid
Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (ras afhankelijk). Je kan pas vanaf de 3e loopsheid de hond gaan dekken. Je kan dus fokken als de hond minimaal 1,5 maar bij voorkeur 2 jaar of ouder is. Je kan een nest niet van te voren planen omdat het echt van de teef af hangt.
Het is slim om een paar maanden voor de loopsheid al een goede dekreu te zoeken zodat je op de juiste kenmerken en eigenschappen kan fokken.
Honden worden loops vóór de eisprong, hierdoor kan je bepalen wanneer de teef gedekt moet worden. De eisprong zelf vind plaats op dag 10-13
van de loopsheid.
De eerste dag van de loopsheid is de dag dat de teef bloed verliest dus dit moet goed in de gaten worden gehouden. De eerste week zal de teef nog geen interesse tonen in de reu. De dekking moet plaats vinden op dag 9-11, je kan eventueel ook nog een keer op dag 11-13 dekken om er zeker van te zijn dat het goed gaat.
Het sperma blijft 4-6 dagen in leven in het lichaam van de teef dus zit al klaar voor het moment van de eisprong.
De dekking
Als je de teef gaat dekken is het belangrijk dat ze van te voren samen kunnen spelen. Als de teef de reu accepteert zal de dekking plaatsvinden. De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze ‘vast’ komen te zitten aan elkaar. Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken. Je kan de honden in dit stadium niet uit elkaar halen, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten. Het is belangrijk om ze hierbij met rust te laten.
De dracht
Na de dekking is het te hopen dat de hond drachtig is, in de meeste gevallen zal dit gelukt zijn. De dracht duurt 58 tot 69 dagen (gemiddeld 63 dagen). Je kan op een aantal manieren er achter komen of de teer drachtig is.
- De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na 3 weken zijn de vruchten op echo te zien en kan je er voor kiezen om bij de dierenarts hiervoor een echo te maken.
- Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Als je hier zelf nog niet veel ervaring mee hebt kan je de vruchtkamers ook door de dierenarts laten voelen. Na de 4 weken kan je de pups tot 6,5 week niet meer voelen. Ook word na de 4 weken de buik van de teef dikker.
- Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je röntgenfoto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken plaatsvinden via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig.
- Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.
- Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen/zien schoppen.
Aan het einde van de dracht is het belangrijk dat de teef voldoende rust heeft. Ga rustig met haar wandelen en let goed op wat ze wel en niet aankan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit.
Haal er net voor de bevalling een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft. Ook de warmtelamp die je ophangt is iets waar de hond aan zal moeten wennen, zet deze vooraf al een keer aan. Zo voorkom je dat de teef schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling.
Raadpleeg de dierenarts wanneer de bevalling lijkt te beginnen voor dag 58 of wanneer er nog steeds geen tekenen van een naderende bevalling zijn op dag 69. De volgende fase ‘tekenen van een naderende bevalling’ zul je wel goed op moeten volgen om te voorkomen dat je de bevalling mist.
Tekenen van een naderende bevalling
- +/- 24 uur voor de bevalling daalt de lichaamstemperatuur. Vanaf dag 55 moet je de temperatuur controleren. Dit doe je 2x per dag in de ochtend en avond. Dit doe je 3 dagen je neemt het gemiddelde van de temperaturen van de ochtenden en de temperaturen van de avonden. (normale temperatuur bij een hond is 38-39°C).
Wanneer de temperatuur 0,5-1°C daalt weet je dat de bevalling binnen 24 uur zal plaatsvinden. Kort voor de bevalling zal de temperatuur sterk gaan stijgen door de opwinding.
- Net voor de bevalling gaan de melkklieren van de teef zich vullen en druppelen. We zien kegelen, ofwel druppels melk die aan de tepels hangen. Dit is geen nauwkeurige indicatie, vaak gebeurt het zo’n 24 uur voor de bevalling maar het kan ook voorkomen dat het 3 dagen voor de bevalling plaatsvindt of zelfs pas na de bevalling. Wanneer je het opmerkt kun je het extra in de gaten houden maar het is geen perfecte maatstaf.
- Vlak voor de bevalling gaat de teef ook nestelgedrag vertonen. Ze word onrustig, gaat rondlopen, liggen, weer staan etc. Ofwel de teef vertoont onrustig en afwijkend gedrag. Dit is een goede indicatie maar begint te laat om rustig te kunnen gaan slapen als ze dat gedrag ‘s avonds nog niet vertoont.
De bevalling
De meeste teven vinden het niet fijn als je je met de bevallig bemoeid. Maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Ze kunnen de bevallig in principe zelf leiden. Maar het is wel belangrijk om in te grijpen als er iets mis gaat. De bevalling kan soms best lang duren, gemiddeld 45 minuten per pup maar dit kan zelfs uitlopen tot 2 uur.
Je moet in kunnen grijpen als de volgende dingen gebeuren:
- De teef verwijderd zelf de vruchtvliezen niet van de pup. Een pup kan nog relatief lang overleven zonder adem te halen +/- 20 minuten maar zodra de pup langer dan 5 minuten in het vruchtvlies zit en niet adem kan halen is het verstandig zelf he vruchtvlies open te scheuren en met een vinger het slijm uit de bek van de pup te halen zodat deze makkelijker kan ademen. Ook komt de navelstreng dan los. Trek deze op een afstand va ongeveer 5 centimeter van de pup los. De rest verschrompeld en valt er vanzelf af. Als je he te dicht van de navel lostrekt kan de pup een infectie of bloeding krijgen.
- Als de navel blijft bloeden. Het is dan verstandig om de navelstreng af te binden met een draadje.
- Als de teef langer dan 30 minuten blijft persen zonder dat er een pup uitkomt moet er een dierenarts geraadpleegd worden. Dit persen kunnen we omschrijven als samentrekkende bewegingen van de buik waarbij de teef eventueel kreun-geluiden maakt.
- Raadpleeg de dierenarts ook bij situaties als donkergroene uitvloei bij de teef (dit hoort helder/bloederig te zijn), wanneer er meer dan 2 uur verstrijken terwijl er nog pups verwacht worden en wanneer je een goed doorbloed vlies uit de vagina ziet komen waar geen pup in zit.
Als de teef je toelaat bij de bevalling is het belangrijk dat je kalm en rustig blijft. Geen vreemde mensen erbij laat enkel mensen die de hond kent en vertrouwd (met uitzondering van dierenarts).
Je kunt de teef ondersteunen door haar aan te moedigen en te belonen. Je kan eventueel helpen door de pups aan te pakken die eruit komen en het slijmvlies te verwijderen en slijm uit de bek te halen. Zorg altijd dat je de nieuwe pups aan de teef presenteert zodat ze niet word buitengesloten de teef zal helpen met de pup schoon te likken en het vlies te verwijderen. Het likken stimuleert de ademhaling. Dit kan je zelf ook nabootsen door te wrijven met een handdoek.
Leg de pups vervolgens aan een tepel van de teef zodat ze direct kunnen drinken. Bij de komst van een nieuwe pup kan het zijn dat de teef gaat staan en draaien. Probeer de pups dan voorzichtig even opzij te leggen. De teef zal zelf de navelstreng doorbijten.
♂ ♀ | K | k |
---|---|---|
K | KK | KK |
k | Kk | kk |
K= zwart k=grijs | 75% van de pups zal een zwarte vacht hebben (in combinatie met wit). | 25% van de pups zal een grijze vacht hebben (in combinatie met wit). |
Maak jouw eigen website met JouwWeb